De hypotheekrenteaftrek na 1 april 2013

 

Behoud ik mijn fiscale aftrek?

Ja, de hypotheken die op 31 december 2012 bestonden of in aanvraag waren, behouden de renteaftrek, ongeacht de manier van aflossen of niet aflossen. Door invoering van de Wet IB 2001 is de duur van die aftrek wel beperkt tot 30 jaar, dus als u een hypotheek (=eigenwoningschuld) had op 1 januari 2001 dan heeft u nog maar 17 jaar en 9 maanden voordat die aftrek vervalt. Wat betekent dat voor uw maandlasten? Zeker als u dan rond uw pensioendatum bent. Dat zijn de eigenwoningbezitters die geboren zijn rond 1964.

 

Behoud ik mijn fiscale aftrek als ik mijn hypotheek wijzig of verhuis?

Ja, ook na 1 april kunt u nog de aflossingsvorm wijzigen van bijvoorbeeld een beleggingsverzekering naar banksparen, alleen als de polis fiscaal wordt doorgeschoven. Deze mag dus niet verhoogd of verlengd worden. Het is maar de vraag of de verzekeraars en banken deze producten nog blijven aanbieden. De verwachting is dat de meest gebruikte aflosvormwijziging de annuïteiten-aflossing wordt. Voor verhogen van de eigenwoningschuld op de huidige of de nieuwe woning geldt dat de aflossingsvorm annuïteit of lineair moet zijn om fiscale renteaftrek te kunnen claimen.

 

Onbegrijpelijk woning akkoord.

Om de Eerste Kamer over de streep te trekken is er een onwerkbare leningsvorm uit de duim gezogen. Om de lasten van starters te verlichten, kunnen zij een 2de niet-aftrekbare schuld opbouwen tot maximaal 50%. Om de verplichtingen op de eerste lening te kunnen voldoen. Tegelwijsheid die hierbij past: Het ene gat met het andere dichten. Sigaar uit eigen doos. Al jaren wordt de maximale hypotheek berekend op een annuïteitenaflossing met een opslag voor een risicopremie. Dus is het volgens de normberekening niet nodig een schuld aan te gaan omdat je je maandlasten niet kan betalen. Want dat kan je wel, die maandlasten betalen, anders krijg je immers de hypotheek niet verstrekt.

Chris de Vries FFP

 

Als u meer informatie wilt over De hypotheekrenteaftrek

Bel Chris de Vries op telefoon 0115  62 20 62 of mail chris@chrisdevriesadvies.nl