Zorgen om de zorg

 

In een eerder artikel ging ik in op de eigen bijdrage voor een verblijf in de AWBZ-instelling. Sinds dit jaar is noch het eigen spaargeld noch de vrije woning die nog niet verkocht is, heilig voor het kabinet. Met de nieuwe maatregelen smelt het eigen vermogen als sneeuw voor de zon, tot wel 12% per jaar.

 

Reden genoeg om na te denken waar we in de zorgstaat Nederland naartoe gaan. Een greep uit de bijkomende maatregelen:

  • De ongelimiteerde verhogingen van de zorgpremie en het eigen risico.
  • De inperking van de toegang tot de thuiszorg.
  • De verhoging van de indicatie voor opname in een zorginstelling.

 

Deze maatregelen treffen voornamelijk de toekomstige ouderen. Nu al zie je innovatieve ontwikkelingen ontstaan, zoals een verplaatsbare woonunit om opa en oma onder te brengen in de tuin van zoon of dochter Als je daarbij bedenkt dat ook de kinderopvang onlangs de nek is omgedraaid, kan ik niet anders concluderen, dat Rutte II bewust bezig is om de tijd 50 jaar terug te zetten: grootouders wonen in bij de kinderen en zijn zo gelijk oppas voor de kleinkinderen.

 

Het is dan ook geen ramp als de pensioenen nog meer gekort moeten worden, of de AOW straks onder het bestaansminimum zakt…

 

Niet iedereen heeft echter kinderen die de mantelzorg op zich kunnen of willen nemen. Wat dan?  De huisvesting zal aangepast moeten worden. Vernieuwende en slimme initiatieven op dit gebied zijn o.a. de aanleunwoningen in complexen als de Maxima in Terneuzen. Particuliere zorg zal ingekocht moeten worden: thuiszorg, en bijvoorbeeld ook strijk- en maaltijdservices aan huis om maar iets te noemen.

 

Maar hoe zit het dan met het financiële plaatje? Hoeveel kost deze extra zorg dan, niet alleen nu, maar ook over tien jaar? Hoe kun je dat financieren als de pensioenen gekort worden? Om in het digitale tijdperk je administratieve en financiële zaken op orde te houden, is geen gemakkelijke opgaaf. Dat wordt steeds lastiger als je eigenlijk al niet meer zelfstandig kan wonen. Professionele hulp is dus juist dan gewenst. Temeer omdat de regelgeving telkens weer verandert. En wie wil er nu niet voor zorgen dat zijn of haar vermogen niet smelt als sneeuw voor de zon?

 

Chris de Vries FFP                 

 

 

Als u meer informatie wilt over Zorgen om de zorg

Bel Chris de Vries op telefoon 0115  62 20 62 of mail chris@chrisdevriesadvies.nl